Geen producten in je winkelwagen.

Wietse Zeedijk oprichter van Waymood

Over Waymood

In maart 2020 overleed mijn vader. Na zijn crematie gingen we op zoek naar een urn, maar het bleek lastig om iets smaakvols te vinden. Uiteindelijk hebben we een mooie urn laten glasblazen voor een deel van de as. We besloten de rest op een later moment uit te strooien.

Ik ben zelf industrieel ontwerper en het leek mij mooi om een tijdelijke stijlvolle urn te ontwerpen voor het restant van de as. Ik ontwierp een eenvoudig, strak vormgegeven object – een gestileerde kaars, voorzien van persoonlijke elementen.

Mijn moeder, broer en zus vonden de urn zó mooi dat we besloten de as überhaupt niet uit te strooien, maar die te verdelen over vier van deze identieke urnen. 

Het werden vier persoonlijke, tastbare herinneringen die voor ons als gezin heel waardevol zijn.

Ashouder (urn)

Als ik vertel over mijn urnen, reageren mensen vaak wat huiverig. Het idee van een object gevuld met as van een overledene vinden veel mensen toch een beetje eng.

Daarom hebben de Waymood-urnen juist niet die typische urnenvorm. Het zijn in de eerste plaats mooi vormgegeven, persoonlijke herinneringen, waar uiteraard ook as in kan worden bewaard. Dat maakt de urn nóg persoonlijker en zeker niet eng.

Houten design urnen in ebbenhout, notenhout en dennenhout
Houten design urn met sterren en horloge als keepsake

Herinneringsobject

De Waymood-urn is mede ontstaan vanuit het idee dat een 'urn' meer is dan alleen een 'ashouder'. De kleine urnen (300ml) hebben ook sterk de functie van een herinneringsobject; een subtiel, stijlvol monumentje voor een dierbare. 

Het object hoeft natuurlijk ook niet gevuld te worden met as. Een persoonlijk aandenken, zoals een horloge, sieraden of een brief kan er net zo goed in worden bewaard.