Wilgenmand met bloemen als alternatief voor een houten kist

Het verlies van een dierbare is een ingrijpende gebeurtenis waar iedereen op een unieke manier mee omgaat. Een belangrijk onderdeel hiervan is de manier waarop de overledene wordt opgebaard en vervoerd naar het crematorium of begraafplaats. Houten kisten zijn een traditionele keuze bij begrafenissen en crematies, maar er zijn tegenwoordig steeds meer alternatieven voor een houten kist beschikbaar. Hieronder bespreken we enkele populaire opties die steeds vaker worden gekozen.

Alternatieven voor een houten kist

Lijkwade

Een lijkwade is een doek of omslag die rond het lichaam van de overledene wordt gewikkeld. Naast katoenen wades zijn er ook wades van wol of geborduurde wades beschikbaar die een persoonlijke touch geven aan de opbaring. Deze wades zijn vaak gemaakt van natuurlijke materialen en zijn daarom ook biologisch afbreekbaar. Het in de wade gewikkelde lichaam wordt op een draagbaar gelegd om het te kunnen vervoeren. Op en rond de wade kunnen bijvoorbeeld bloemen worden geschikt.

Wilgenmand

Een wilgenmand is gemaakt van wilgentenen materialen en is een milieuvriendelijke optie. De zachte en open structuur zorgt voor een vriendelijk toegankelijk karakter. Er is veel vrijheid om de wilgenmand te gebruiken als bloemen ritueel. Zowel bij de dienst maar ook voorafgaand kunnen er bloemen ingestoken worden.

Kartonnen kist

Een kartonnen kist is een goedkope en milieuvriendelijke optie. Ze zijn gemakkelijk te vervoeren en kunnen worden afgedrukt met een persoonlijke afbeelding of tekst. Het karton van de kartonnen grafkist bestaat uit meerdere lagen papier. Dit betekent dat je echt niet bang hoeft te zijn dat deze kist het lichaam niet zal houden. Het maximale draaggewicht is 135 kilo.

Champignon kist

Een champignon kist is een innovatie die de afbraak van de stof van een overledene versnelt en daarmee milieuvriendelijker is. Deze bijzondere kist is gemaakt van mycelium. Mycelium zit normaal gesproken in de grond en vormt een groot netwerk van schimmeldraden dat de bodem gezond houdt. Bomen en planten communiceren met elkaar via dit netwerk van schimmels en groeien daardoor beter. Wordt deze kist, met een overledene, begraven, dan breekt niet alleen het lichaam sneller af, maar gaat de schimmel weer groeien en door met zijn werk om de grond te verbeteren. Een levende doodskist dus.

Persoonlijke keuze

Uiteindelijk is het belangrijk te beseffen dat er geen juiste of verkeerde keuze is voor een kist of alternatief. Het is een persoonlijke keuze die afhangt van persoonlijke overtuiging en wensen.

Dit geldt, in het geval van een crematie, ook voor het kiezen van een urn.